Pasen: Eclairs

Over een aantal dagen is het Pasen en wellicht krijg je visite of je gaat juist bij andere mensen op visite. Hoe leuk is het in beide gevallen om iets lekkers te maken, maar ook als je thuis blijft kun je iets bakken. Afgelopen weekend ben ik de keuken in gegaan en heb ik mezelf weer eens gewaagd aan soezendeeg. Mijn moeder was erg huiverig over het deeg, omdat het een dingetje zou zijn, echter vind ik het niet heel moeilijk. Eclairs stonden op het menu en iedereen heeft het overleefd, alleen vind ik het glazuur bij de Eclairs nog een dingetje…misschien moet ik de bovenkant en in het glazuur dopen? Dat is voor een volgende keer als de moorkoppen op het programma staan.

Met de vulling van Eclairs kun je veel doen qua smaken o.a. banketbakkersroom en slagroom. Ik vond een leuk recept op Zoet recepten , maar ik wilde een wat frissere smaak en heb hier citroen aan toegevoegd.

Benodigdheden deeg:

 • 100 gram speltmeel
 • 75 gram ongezouten boter
 • 175 ml kraanwater
 • 3 eieren

Bereiding deeg:

Zeef het speltmeel boven een kom en zet even opzij. Doe boter, zout en water in een pan en laat langzaam tot kook komen. Als het water begint te koken voeg je het speltmeel toe en blijf je goed roeren. Er ontstaat een bal en vervolgens haal de pan van het vuur, doe het deeg in een andere kom en laat dit afkoelen tot lauwwarm.

Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Klop de drie eieren los en voeg beetje bij beetje toe aan het deeg, maar blijf goed mengen. Kijk zelf even hoeveel ei er precies nodig is, zodat het nog wel een stevig deeg blijft.

Vet een bakplaat in, doe het deeg in een spuitzak en maak mooie lijntjes deeg van ongeveer 10-12 cm. Bak de eclairs eerst 15 minuten op 180 graden (Hetelucht), vervolgens 15 minuten op 150/160 graden en de laatste 5 minuten kun je ze evt voor de kleur iets hoger afbakken.

Benodigdheden banketbakkersroom:

 • 1 vanille stokje
 • 250 ml melk
 • 50 gram kristalsuiker
 • 2 eidooiers
 • 20 gram maizena
 • 40 gram roomboter
 • 1 a 2 theelepels citroenschil
 • 1/2 eetlepel citroensap (naar smaak)

Bereiding banketbakkersroom:

Rasp de schil van de citroen en doe deze in een bakje. Zet vervolgens een pan op het vuur met 200 ml melk, voeg merg van het vanillestokje en citroenschil toe en laat het zachtjes tot kook komen. Pak een kom en doe hierin 50 ml melk, 2 eidooiers en suiker en meng dit door elkaar. Doe als laatste de maizena bij het mengsel.

Als de melk kookt pak je de pan van het vuur en al roerend voeg je de helft uit de pan toe aan het ei mengsel. Zet de pan weer op het vuur en voeg nu het ei mengsel toe aan de overige melk in de pan. Blijf goed roeren, want het mengsel zal gaan indikken. Af en toe mag je best even proeven en eventueel citroensap toevoegen als je de smaak nog niet goed vindt.

Wanneer de room de juiste dikte heeft giet je hem in een kom om te laten afkoelen. Doe een stukje folie over de room, maar zorg wel dat deze er helemaal op ligt zodat je geen velletje krijgt. Na ongeveer 15-20 minuten kun je de roomboter toevoegen en blijf roeren tot deze helemaal is opgenomen. Als je hiermee klaar bent dek je de room weer af met folie en zorg weer dat deze de room raakt.

Enjoy!

You May Also Like