Cake blondies met lemon curd

Eind 2017 had ik samen met mijn moeder een High Tea bij Het Ruiterhuys in Castricum. Het was een super lekkere high tea met wat bijzondere gerechten/smeersels, tot die tijd had ik namelijk nog nooit gehoord van lemon curd. Deze lemon curd werd geserveerd bij scones en was heel fris. Mijn moeder ik vonden het beide heerlijk en dit was zeker iets wat op de blog zou moeten komen. Laat het nou zo zijn dat mijn moeder vorige week jarig was en ‘Voeding in Balans’ bestond begin januari 1 jaar…dat vraagt om het bakken van iets lekkers. Het recept komt van Zoet recepten.

Lemon Curd

  • 2 citroenen (rasp en sap)
  • 125 gram roomboter
  • 100gram kristal/basterdsuiker
  • 2 eieren

Rasp de twee citroenen boven een kom, zorg dat je stopt bij het zien van het witte onder de gele schil. Het witte is namelijk erg bitter en niet lekker. Pers in een andere kom de citroenen uit en zet deze even weg.

Doe bij de citroenrasp 100 gram suiker en 125 gram roomboter en smelt dit au bain-marie. Wanneer de boter helemaal is gesmolten haal je de kom even uit de pan. Klop de eieren los in een kom en voeg een beetje citroensap toe, doe daarna alles in 1 kom en laat het verder warm worden. Roer ongeveer 15 minuten af en toe goed door tot het ongeveer de dikte van vla heeft. Pas wel goed op dat het NIET gaat koken, want dan gaan je eieren stollen en krijg je stukjes ei in je lemon curd. Dat wil je niet.

Na ongeveer 15 minuten (kan ook iets langer/korter zijn) haal je de kom uit de pan en laat je hem afkoelen. Heb je nou wel stukjes ei (zoals ik natuurlijk had) haal je curd dan even door een vergiet of zeef ;-). Zet je lemon curd in de koelkast en hij zal nog wat dikker en lekkerder worden.

Cake

  • 100 gram roomboter
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • Snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor

Smelt de boter en roer deze met suiker in een kom tot de roomboter helemaal is opgenomen. Voeg een voor een de eieren toe en zeef zelfrijzend bakmeel boven de kom. Mix het geheel goed door elkaar.

Vet een kom of cakeblik in met roomboter en voeg het beslag toe. Verdeer over het beslag een paar lepeltjes lemon curd en spreid deze uit met een sateprikker of een lepeltje. Bak de cake in 20-35 minuten af, dit hangt van je oven af en of je hem krokant wilt of juist iets zachter.

Als de cake uit de oven is kun je er nog lekker wat lemon curd overheen smeren. Ik zal zeker vaker met lemon curd gaan koken en bakken. Wat een onwijs lekker product, ook goed te doen in je bakje kwark of yoghurt.

Enjoy!

 

 

You May Also Like